Dalsland/Ånimskog/Bråtekullen: Skillnad mellan sidversioner

Från Sockipedia
DanS (diskussion | bidrag)
Skapade sidan med '{{DISPLAYTITLE:Bråtekullen}} När man närmar sig Djupslund på den väg som byggdes i slutet av 1960-talet fångas uppmärksamheten av långa stenmurar på vägens högra sida. Kör man ett par hundra meter vidare fin- ner man lämningarna av torpet '''Bråtekullen''' in bland den täta granskogen till vänster. Murstocken är helt raserad men utgör fortfarande ett tydligt minnesmärke. Lite noggrannare i sina iakttagelser måste man vara för att hitta grund- stenarn...'
 
DanS (diskussion | bidrag)
Lagt till mallen Platsbox
Rad 1: Rad 1:
{{DISPLAYTITLE:Bråtekullen}}
{{DISPLAYTITLE:Bråtekullen}}{{Platsbox
| socken = Ånimskog
| namn = Bråtekullen
| typ = Torp
| period = 1850-1920
}}
 
När man närmar sig Djupslund på den väg som
När man närmar sig Djupslund på den väg som
byggdes i slutet av 1960-talet fångas uppmärksamheten av långa stenmurar på vägens högra
byggdes i slutet av 1960-talet fångas uppmärksamheten av långa stenmurar på vägens högra

Versionen från 25 augusti 2024 kl. 09.07


-Platsbox- (OBS:Detta visningsformat är tillfälligt!)
Socken: Ånimskog

Platsnamn: Bråtekullen Typ: Torp Period: 1850-1920


När man närmar sig Djupslund på den väg som byggdes i slutet av 1960-talet fångas uppmärksamheten av långa stenmurar på vägens högra sida. Kör man ett par hundra meter vidare fin- ner man lämningarna av torpet Bråtekullen in bland den täta granskogen till vänster. Murstocken är helt raserad men utgör fortfarande ett tydligt minnesmärke. Lite noggrannare i sina iakttagelser måste man vara för att hitta grund- stenarna till ladugårdsbyggnaden. Skönjbara är också åkrarna, även om granar med timmeromfång kastar sina väldiga skuggor över de forna odlingarna.

Som vi minns flyttade Johannes Eriksson och hans familj in på torpet 1838, och då hade det säkert varit uppodlat under några årtionden. Man kan förmoda att det var Johannes som byggde ut bostadshus och ladugård och utvidgade åkermarken så att det forna torpstället fick status som gård, vilket också är beteckningen på 1890-års karta.

På 1850-talet flyttade familjen upp till själva Djupslund där en ny byggnad uppfördes, och Bråtekullen brukades förmodligen under en tid gemensamt med den större gården, men fortfarande var boningshuset på andra sidan älven troligen bebott, kanske av någon av sönerna. Som tidigare nämnts flyttade Johannes tillbaka till sin ursprungliga gård sedan hustrun dött 1880. På 1890-talet var sonen Otto och hans familj bosatta på Bråtekullen innan de flyttade upp till den östra byggnaden uppe på höjden. Efter Ottos och Vilhelminas avflyttning stod huset öde, och förmodligen revs alla byggnader ner under 1920-talet.