Sockipedia.se

Från Sockipedia

Välkommen till Sockipedia.se! - historia för din socken på nätet

Sockipedia är en samlingsplats för lokalhistorisk information indelad i socknar. Sockipedia innehåller fakta, kulturhistoria och berättelser i text, bild, kartor och andra dokument. Lokalhistoria, eller också kallad hembygdshistoria, handlar traditionellt om socknen och därför är Sockipedia.se indelad i socknar.

Sockipedia är en ideell webbplats skapad av frivilliga. Sockipedia är öppet för alla, om du bara vill titta så behöver du inget inget konto. Vill du lägga upp sidor eller bidra med information, skapa i så fall först ett konto i menyn under "Anonym" längst upp till höger. Har du frågor eller vill ha hjälp så kontakta gärna support@sockipedia.se . Mer om Sockipedia finns att läsa under "Om Sockipedia".

Sockipedia är en wiki, med samma programvara som i Wikipedia, MediaWiki.

Socknar på Sockipedia

För närvarande finns följande socknar:

Nytt om Sockipedia

Öppen Träff i Ånimskogs Bygdegård på påsksöndagen (20/4)

Ånimskogs Hembygdsförening och Forskningssektionen bjuder in till en Öppen Träff och presentation den den 20:e april av vårt pågående arbete på vår ny digitala plattform Sockipedia. Kartor, bilder, texter, personhistoria, m.m. från flera socknar finns inlagda idag och växer ständigt. Pionjärerna och grundarna av webbplatsen finns på plats och visar, svarar på frågor och arbetar med Sockipedia live - visar “hands on” hur man arbetar. Söndagen den 20 april, påskdagen, mellan kl. 11:00-15:00 i Ånimskogs Bygdegård, Stora Mossevägen 2, 662 97 Ånimskog.

Sockipedia goes AI - Sjöfarten i Ånimskog (15/4)

Sockipedia har provat att använda AI för att transkribera tal till text för inspelade intervjuer och sedan låtit AIn sammanfatta intervjun till en kort punktlista med innehållet. Läs mer om intervjun med Bröderna Sörqvist, sjöfarten i Ånimskog och AI.

P4 Väst och Sockipedia i direktsändning! (15/4)

På tisdag den 15:e april besöker P4 Väst Ånimskogs Hembygdsförening i Ånimskogs Bygdegård. Direkt-sändningen är beräknad till start kl. 10:35. Tre eldsjälar kring Ånimskogs sockens historia berättar om arbetet med Sockipedia, ett nytt uppslagsverk vad gäller historia, bebyggelse och socknar. (2025-04-16: intervjun finns att lyssna på här).

Edsleskog socken i norra Dalsland nu på Sockipedia (11/4)

Edsleskog är en liten socken belägen i norra Dalsland, inom Åmåls kommun. Arbetet pågår med att i första hand dokumentera Hemman och Torp inom socknen. Till dags dato så finns det 136 torp 35 Hemman och en gruva inlagda i Sockipedia, men mängder med arbete återstår. Vi behöver hjälp av intresserade personer. Ta kontakt med Stefan Lundell stefan@slundell.nu.

Mo socken i norra Dalsland nu på Sockipedia (15/3)

Vi har forskat och samlat uppgifter om Mo socken under många år men då mer aktivt genom en Facebook-sida och återkommande träffar, där vi också samlat och identifierat gamla foton. Nu har vi bestämt att gå vidare med Sockipedia och där har vi nu börjat lägga in information om platser m m. Allteftersom kommer vi publicera i ord och bild den information vi har samlat angående Mo socken på Sockipedia. Är ni intresserade av Mo socken och/eller har information eller vill deltaga i våra träffar och vårt arbete att bevara och få fram historia från Mo så är ni välkomna att kontakta mig Lars-Ove Svensson på vibblos@gmail.com.

Nu finns även Åsbo socken i Östergötland på Sockipedia (15/3)

Ett arbete med att lägga upp information om gårdar, torp, backstugor, skolor, banvaktstugor med mera i Åsbo socken har genomförts av Åsbo Hembygdsförening under våren och just nu finns runt 300 sidor tillgängliga med text och bild i varierande omfattning. Det finns mycket kvar att publicera så arbetet är i högsta grad pågående. Tag gärna kontakt med hembygdsföreningen om du vill vara med och hjälpa till eller har information eller bilder att bidra med!

Åsaka-Björke Hembygdsförening har lagt upp ca 250 sidor (14/1)

Nu finns sidor med torpinformation från socknarna Väne-Åsaka och Norra Björke på Sockipedia. Sidorna är under uppbyggnad och kommer att kompletteras med fler platser. Förhoppningsvis kan också en del bilder publiceras. Har du mer information och eller bilder kan du skicka e-post till la0520@gmail.com . Några av platserna hittar du här Alemaden (Olofstorp), Bengtsberget (Väne-Åsaka), Kvarnbacken (Norra Björke) och Nybacken 1 (Norra Björke).

Tidigare nyheter

All nyheter på Sockipedia finns att läsa här.