Dalsland/Tösse/Socker-Kalle spökar

Från Sockipedia
Version från den 9 februari 2025 kl. 12.47 av Slundell (diskussion | bidrag) (Rättat stavfel)

Socker-Kalle ”spökar” i Ånimskog

Esaias Tegner har en gång skaldat: "Det låg ett skimmer över Gustafs dagar.”  

Om det någonsin skulle skaldas över Socker-Kalle, skulle skimret utbytas mot ett stort töcken som alltid vilat omkring, och fortfarande omger denne man.

  För drygt ett år sedan hade undertecknad ett par artiklar i PD om Socker-Kalle. Hans rätta namn var Carl Olof Andersson, bosatt i Tydje socken. Han kom att bli åtalad för mord, men kunde aldrig fällas för detta. I folkets ögon var han emellertid dömd. Det har berättats: Vid en skördefest hade ett par man en brottningslek. Den ene av kombattanterna var Socker-Kalles son. Vid leken slog en lie olyckligtvis upp i bröstet på mannen, eller ynglingen, som avled. De elaka orden föll: ”Nu fick Socker-Kalle skörda.”

  Av en ren händelse berättade Birgitta Andersson Skogman om ett papper som hon funnit i trossbottnen i sin fastighet Krusebol 1:5, Ånimskog.

  Fastigheten byggdes av J.P. Johansson, Vingen; byggnadsåret var troligen 1905. Samma år sålde han fastigheten till G. A. Olsson. Fastigheten avsöndrades 1910 och Olsson sålde till John King samma ar. Fastigheten kallades då för Anniero. Namnet kan King ha påfunnit efter sin fru Anna; född Skog.

  Birgitta berättar hur hon fann dokumentet: “Jag skulle för några år sedan sätta in en ventilationstrumma i nordöstra hörnet av huset. Då vi tog upp ett större hal i taket och gick igenom trossbottnen fann jag dokumentet, liggande snyggt och prydligt i den fina sågspånen.” Hon fann papperet intressant och sparade det, men visste inte då, att det hade samband med Socker- Kalle. En kuriositet i sammanhanget är, att just undertecknad, som tidigare forskat om mannen, av en ödets nyck skulle få ta del av detta köpekontrakt.

  Auktion

  Av köpebrevet framgår: Auktion förrättades i hemmanet Björbyn den 13 mars 1860 på 341/5376-dels mantal Björbyn med likalydande andel i 1/4 dels mantal Drambyn, tillhörande Carl Andersson. Hemmansdelarna utropades till högstbjudande med bl.a. f öljande villkor:

1.    1 Egendomen får tillträdas av den blivande köparen den 25 mars 1861 som han befinnes med undantag av 40 stycken stora timmerträn som är utblekade som säljaren avtager samt det så kallade Södra haget avtager säljaren på 40 års tid. Undantag av den förpantningslägenhet som korpral Källvik innehar (Artikel författarens farfars farfar).

Köpare av hemmansdelarna blev Jonas Jonasson, Sörbodane, Tösse, till summan 3.300 Riksdaler Riksmynt.

  Säljaren var identisk med ovannämnde Socker-Kalle. Förmodligen hade han vid tiden för försäljningen ådragit sig skulder. Trots den för den tiden höga summan pengar  han erhöll, var han enligt rattegångsprotokoll några år senare på obestånd.  

Frågetecken

  Frågan är nu, hur detta köpebrev kunnat hamna i trossbottnen till ett hus, som byggts c:a 45 år senare, och därtill i en grannsocken.

  Skulle någon anknytning kunna finnas till J. P. Johansson, som byggt huset? Han hade tidigare varit bosatt i Topperud, Tydje.

Eller var kanske den andre köparen, G. A. Olsson, på något sätt involverad? Han härstammade från Kroken i Tydje.  Eller fanns en tredje möjlighet; att man monterat ner och flyttat huset från Tydje? Ett sådant förfaringssätt var förr ganska vanligt.

  Tredje ägaren till fastigheten, John King, köpte huset år 1910. King drev på sin tid lanthandel i en byggnad nedanför boningshuset.

  Att Såväl J. P. Johansson som G. A. Olsson hade anknytning till Tydje har inte kunnat ge någon som helst ledtråd om dokumentet. Den sista teorin, att huset skulle flyttats från Tydje till Ånimskog. förefaller inte heller trolig.

  J. P Johansson var, då han lät bygga huset, bosatt i Vingen

  Enligt vad en äldre ånimskogsbo berättat, har han aldrig hört att huset flyttades utan nyuppfördes. Åter en gång har således Socker-Kalle låtit omge sig med den mystik som tidigare varit förknippad med hans liv.

Conny Källvik