Stilguide
För att få enhetligt utseende och underlätta för dem som läser i eller söker efter sidor om platser i Ånimskog så finns några konventioner om hur sidor om platser namnges och hur de utformas.
Namn på sidan
Prefix
Många socknar kommer att finnas i Sockipedia, därför ar det viktigt att skilja de olika socknarnas sidor åt. Det finns t ex 281 platser med namnet "Hult" i Sverige enligt ortnamnsarkivet. Varje sidnamn inom en socken ska därför inledas med landskap och socken. Så för platsen "Gyltungebyn" så ska sidan heta "Dalsland/Ånimskog/Gyltungebyn". Detta återspeglas även på bilder (se nedan), där bilder för Gyltungebyn inleds med "Dalsland-Ånimskog", t ex "Dalsland-Ånimskog-AnderssonsFamiljFramförStugan.jpg"
Välja namn
Välj ett namn som är lätt att hitta, inte historisk korrekt eller lokalt korrekt uttalat. Tänk på att många tittare inte bor i Ånimskog, och att Sockipedia inte har ambitionen att fungera som en rikslikare för geografiska namn. Lokalt uttal som skrivs med speciella tecken, t ex "Bråtekôl" kan också vara svåra att mata in, och fungerar inte i alla sökningar. Ge sidan namnet "Bråtekullen" och ange sedan alternativa namn enligt nedan.
Särskilja platser med samma namn
Samma namn används ofta på flera ställen inom en socken. Kvalificera i så fall sidnamnet med hemman inom parentes efter namnet. T ex finns tre "Kasa" inom Ånimskog och de blir då "Kasa (Slobol)", "Kasa (Stora Mossen)" och "Kasa (Vingnäs)".
Flera namn, stavningar och/eller lokalt uttal
Välj ett namn som sidnamn och sidtitel (se DISPLAYTITLE nedan) och skriv sedan alternativa namn/stavningar först på en rad i den löpande texten på sidan. T ex "Alternativa namn/stavningar: Bråtekôl"
Saknade namn och namn saknas
Ibland är en plats känd eller torpruiner hittade utan att man kan fastställa vad namnet var. Kanske den aldrig hade något namn. Då kan sidnamnet vara ett område och ett nummer, t ex "Kerstan I", "Kerstan II", "Kerstan III" och "Kerstan IV" (romerska siffror helst).
Geografiska tillägg
I fler platsnamn finns geografiska bestämningar eller tillägg, t ex Nedre/Övre, Östra/Norra/Västra/Södra, Lilla/Stora, Gamla/Nya osv. I en del litteratur skrivs detta efter för att underlätta sortering "Kilane, Nedre". I Sockipedia kan sorteringsnamn anges separat och därför är konventionen att alltid placera tillägget först, såsom "Nedre Kilane", "Östra Berg" och "Stora Bräcke". Använd inte heller förkortningar utan skriv ut tillägget. Skriv inte "L:a Bräcke" utan "Lilla Bräcke", inte "S. Molndy" utan "Södra Molndy". Ibland kan tillägget kännas språkligt konstigt före namnet, skriv då som det som känns bäst, t ex "Kilane Mellom" kan kännas bättre än "Mellom Kilane"
Geografiska tillägg som blivit egennamn
Några geografiska tillägg har blivit en integrerad del av egennamnet, skriv då såsom platsen kallas. Tex "Väst i Stuga", "Yttre Bodane", "Västergården". "Yttre Bodane" har dock sorteringsnamnet "Bodane Yttre" och hamnar efter "Östra Berg" (som sorteras på "Berg Östra").
Mallar och "magiska ord" att använda
För att få ett enhetligt utseende så används "mallar", definierade i Sockipedia och s k "magiska ord" som ersätts eller trollas med av programvaran MediaWiki när sidan visas. Exempel på mall som gjorts i Sockipedia är "Platsbox" nedan, och exempel på "magiska ord" är "DISPLAYTITLE" nedan. Båda påverkar på ett givet sätt sidan utseende när den lagras/visas. "Magiska ord" finns det många av dokumenterade hos programvaran MediaWiki (som Sockipedia använder).
DISPLAYTITLE:
Sidans rubrik kan sättas med DISPLAYTITLE. I vanliga fall är rubriken samma som namnet, men för Sockipedias sidor kan det vara lite svårt att läsa, eftersom vi använder prefix, se ovan. Med DISPLAYTITLE kan "Dalsland/Ånimskog/Backen" få sidrubriken "Backen" eller "Hemmanet Backen". Det verkar inte finnas ett sätt att infoga "magiska ord" med den visuella redigeraren, så man får använda "Redigera wikitext". Skriv in texten "{{DISPLAYTITLE:Min-titel-här}}
" (OBS kolon!) ensamt på den första raden i wikitexten och spara. Tips: Titta på en befintlig sidas wikitext med "Redigera wikitext", det går alltid att "Avbryta" eller byta till den visuella redigeraren.
Platsbox
Platsbox är en mall som skapar en ruta i övre högra hörnet, en "Faktaruta". Mallen är under utveckling och just nu (sep-2024) visas ett tillfälligt visningsformat. Platsbox kan lätt infogas i den visuella redigeraren med att välja "Mall" från menyn "Infoga". Ibland måste man klicka i den löpande texten först så redigeraren vet var den ska infogas.
Placering
Placera mallen före all löpande text men efter "DISPLAYTITLE".
Parametrar
- socken (nödvändig): Ånimskog
- namn (nödvändig): platsens namn
- typ (nödvändig): ange platsens typ, t ex Hemman, Torp, Gruva, Utsiktstorn osv. Använd singularis och gärna kategorier som redan finns.
- sortnamn (frivillig): det namn vilken sidan ska sorteras efer i översiktsidor, t ex "Byhålan Södra"
- period (frivillig): den tid då platsen var aktiv eller använd, t ex "1975-1910"
- nord (frivillig): platsens koordinater i nordlig riktning med decimalpunkt, t ex "58.89206"
- nost (frivillig): platsens koordinater i östlig riktning med decimalpunkt, t ex "12.59255"
TorpruinerÅmål
Torpruiner används för att ange en boken "Torpruiner i Åmåls kommun" som källa för informationen på en sida.
Placering
Placera alla källor sist på sidan.
Parametrar
- omrade (frivillig): den socken eller sektion av boken som torpruinen är förtecknad i
- platsnummer (frivillig): det nummer som boken använder för att identifiera platsen inom området, t ex 137
Konventioner för uppladdade bilder och andra filer
Namnkonvention
När man laddar upp en bild eller annan fil till Sockipedia kan man välja att ange ett nytt namn. För att alla bilder ska kunna hittas och för att särskilja olika socknars bilder så ska namnet ha ett prefix, ungefär som sidorna ovan. Ett snedstreck fungerar dock inte i filnamn så man får använda bindestreck. Så en bild med familjen Andersson framför sin stuga bör namnges "Dalsland-Ånimskog-AnderssonsFamiljFramförStugan.jpg", utan mellanslag och med prefix för landskap och socken.
Bildbeskrivning
Skriv om möjligt vad fotot visar, vem fotografen var, vem som är innehavare/källa och år då fotot är taget. Skriv inte någon personligt, t ex "Min farfar Gustaf" eller "här står jag framför..."