Att bidra till Sockipedia

Från Sockipedia
Version från den 22 november 2024 kl. 20.18 av DanS (diskussion | bidrag) (→‎Min socken saknas !)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Dessa sidor är under uppbyggnad just nu (22-nov-2024)

Allt innehåll i Sockipedia skapas av användarna själv.

Här beskrivs övergripande hur man går till väga för att skapa text och bild på sidor eller ändra/komplettera befintliga sidor. Sedan finns det mer detaljerade sidor som beskriver de olika delarna. För den som inte vill läsa mycket text så finns en mycket kort sida med Snabbstartsguiden.

Vem får ändra?

Alla sidor i Sockipedia får ändras av alla som är inloggade med ett registrerat konto. Det finns några undantag såsom startsidan (/Huvudsida), mallar och sidor om Sockipedia som endast Sockadm får ändra.

När man publicerar material på Sockipedia, så sker det under en licens som säger att alla får fritt ändra, kopiera och distribuera materialet (man måste ange Sockipedia som källa dock). Så alla får ändra allt.

Sidor på Sockipedia har ingen författare. Eftersom ofta många bidrar och ändrar i en sida över åren så skrivs aldrig författare ut. Däremot kan man se i "Historik" exakt vilken användare som gjort vad (men inte vem användaren är i verkligheten). Att du bidrar betyder att du accepterar detta.

Du kan markera en sida för bevakning, för att få en e-post-notifikation när någon ändrar på den. Men ändra inte tillbaks och försök låta bli att ifrågasätta eller reta upp dig när någon ändrat den text du just lagt upp.

Min socken saknas !

Om din socken saknas, sänd en e-post till support@sockipedia.se eller ett meddelande via Sockadms användarsida, så lägger vi upp den omgående och meddelar dig.

Planera din sidstruktur

Information kan behöva delas upp i olika delar. För långa sidor blir svåra att läsa, och det kan också vara en fördel att strukturera och bryta ut information med detaljer och placera i separata sidor. Andra sidor kan då länka till dessa mer specifika delområden.

Ett exempel: om ett hemman har flera torp, kan det vara bra att placera torpen i separata sidor, så att andra sidor med platser, personhistorier eller bilder kan referera direkt till sidan med torpet. På hemmanet kan torpen nämnas kort, med länkar till sidor som berättar mer om torpet. Torpsidorna kan också ha olika koordinater som skiljer sig från hemmanets koordinat.

Några fler exempel med detaljer finns på sidan om Struktur mellan sidor.

Media (bilder, grafik, ljud m m)

Två sätt att redigera

Namnstandards

Mallar och magiska ord

Rättigheter

Bevaka en sida

Stilguide

Online-resurser