Kasa (Vingnäs)

Från Sockipedia

Socken: Ånimskog Hemman: Vingnäs Platsnamn: Kasa (Vingnäs) Typ: Torp Koordinater: [58.920246,12.488773] Visa på Kartbild.com


Torpet " Kasa" i Ving­näs. I förgrunden Lotta Sandelin.

Inte långt från Sodalen låg torpet Kasa som en­dast lämnat en sammanfallen spismur som teck­en på dess forna existens. Sannolikt byggdes de båda torpen ungefär samtidigt, och även kring Kasa fanns en bit öppen jord, där man kunde odla och möjligen föda en ko, även om det sä­kerligen var ett magert och darrigt kreatur som blickade ut ur fähusdörren för att möta vårso­len och det första spirande gräset, men så var fallet med alla kor på dessa små torp; man fick vara glad om de överlevde vintern.

Johannes Sandelin, född i Ånimskog 1835, och hans hustru Johanna Eriksdotter flyttade in från Tydje 1863, och det är möjligt att de också röjde mark och timrade upp sin stuga, kanske inspirerade av grannarna på Sodalen och de tor­pare som bodde en bit norrut, vilka vi ska pre­sentera senare.

Sandelins fick tre barn. Erik Gustaf 1864, Charlotta 1866 och Oskar 1870. Johannes Sande­lin benämns arbetare i husförhörslängderna, och liksom flera andra av sina torparbröder måste han ta arbete utanför hemmet för att för­sörja sig och de sina.

Åren gick och den äldste sonen lämnade hemmet 1893 och bosatte sig i By i Värmland, medan Oskar flyttade till Göteborg några år senare. En kort tid därefter dog Johannes Sandelin, och modern och och Charlotta blev ensamma på Kasa. Under de kommande åren blev torpen omkring dem övergivna och mor Johanna, som närmade sig de åttio, flyttade till Solna 1905.

Charlotta bodde emellertid kvar och födde en son, Erik, som inackorderades hos Gustaf Wall i Kraksbyn. I augusti 1910 födde Charlotta ytter­ligare en son, men denna födsel kostade henne livet. Sonen Verner överlevde dock och adopte­rades av Karl Johansson på Håkerud.

Det kan tilläggas att Erik Sandelin tjänade dräng på olika gårdar när han blivit vuxen, men eftersom han hade svårt att reda sig själv intogs han på Lilla Bräcke 1936, där han vistades till sin död 1961.[1]

Gustaf Sandelin med barnen Charlotta, Oskar (blev präst) och Gustav (blev kokmästare på Billerud).[2]

Källor

  1. Ånimskogs Sockenbok del II, sida 368.
  2. Torpruiner i Åmåls kommun (1985), plats nummer 186.