Sockipedia:Wiki
Vad är en wiki?
Enligt Wikipedia: En Wiki är en sökbar webbplats där innehållet snabbt kan redigeras av besökarna själva via ett webbgränssnitt.
En wiki är en webbplats med information om ett område av intresse skapad en grupp människor som samarbetar. Den är ofta organiserad som "hypertext", dvs olika sidor med ett ämne, en person/plats, en företeelse, eller ett begrepp inom området. Sidorna kan ha klickbara länkar för att ta läsaren till andra sidor. Sidorna har rubriker och underrubriker, och det kan finnas bilder, dokument, tal eller video på sidorna. Alla ord och sidor är sökbara inom webbplatsen själv och oftast via Google eller andra sökmotorer.
Lätt att ändra
Tanken bakom en wiki är att tröskeln för att bidra och redigera ska vara så liten som möjligt. Det finns ingen granskningsprocess eller kommitté som godkänner. Vem som helst kan redigera eller skapa en sida bara genom ett klick. För vissa wikis behöver man skapa ett användarnamn, men det brukar vara automatiskt och snabbt. Det krävs inga speciella program som behöver installeras, allt sker via den vanliga webbläsaren.
Skapa tillsammans
På en wiki skapar besökarna innehållet tillsammans. Det gör att man kan dra nytta av varandras styrkor och kunskaper. Någon kan kan ha sinne för formulering av text, någon kan sitta på kunskap om en del av något ämne och en tredje kan ha ett fotografi som passar. Eftersom alla kan lägga till och redigera kan den gemensamma kunskapen och kvalitén ständigt växa.
Fritt och öppet innehåll
Genom att bidra till innehållet på en wiki accepterar den som bidrar vanligen med på att innehållet kan läsas, ändras och användas fritt för alla. Detta kan vara ett nytt sätt att samarbeta om man är van vid ägande, granskning och material där författaren tydligt framgår. Tanken bakom wikis är att fritt och öppet innehåll tillsammans med lätt att ändra leder till mer kunskap och bättre kvalité.
Licens för frihet
Sockipedia och andra wikis har ofta en licens som styr det material som en besökare bidrar med. Detta för att garantera att den som bidar förstår att man inte får publicera material som man inte har upphovsrätten till (dvs själv skrivit/skapat eller fått tillstånd till) och för att garantera att materialet förblir fritt föra alla som vill använda det.
Ej signerat material
Eftersom alla som bidrar skapar en wiki tillsammans, är det inte brukligt eller meningsfullt att signera bidrag. På en wiki-sida kan en person skriva första versionen, en annan lägga till, en tredje skapa ett nytt stycke och lägga till ett foto, och en fjärde göra om strukturen som den första gjort. Då blir det inte meningsfullt att prata om vem som "skrivit" sidan, den är summan av allas bidrag.
I en wiki vill man maximera bidragande, därför används inte heller signaturer eftersom det signalerar ägarskap och bromsar redigering. För den som vill så kan man i sidans historik se vem som gjort vilka ändringar och när, men det är angivet med ett användarnamn och det namnet behöver inte vara användarens riktiga namn.
Kvalité
Mekanismer för kvalité
Nya ändringar och nybörjare kan behöva hjälp att passa riktigt bra i existerande redigerings-konventioner och sidstrukturer. Alla webbplatser på Internet med frihet att publicera eller kommentera råkar också ut för individer med ont eller oönskat uppsåt som försöker förvanska material efter egna intressen. För att möta dessa utmaningar har wikis ofta olika mekanismer för att förbättra kvalitén.
- Instruktioner, tips, hjälp och mallar - vanligen finns mycket hjälp att få direkt på själva wiki
- Historik och versionshantering - alla ändringar versionshanteras på en wikisida, det är lätt att jämföra med äldre versioner och lätt att rulla tillbaks
- Bevakning - man kan bevaka en sida eller en grupp av sidor och får notifikation eller e-post när ändringar gjorts
- Diskussionssidor - innan och efter ändringar görs kan man diskutera dessa på en diskussionssida. Varje wikisida har en diskussionssida knuten till sig
- Bot-ar - ofta finns automatiska program (bots) som söker igenom ändringar och kontrollerar att det är lämpligt eller larmar en bevakare
- Patrullering - frivilliga redaktörer kan patruller en sida och se att den är OK
- I värsta fall: sidor kan låsas för ändring av webbplatsadministratörer
Ständigt under förändring
En wiki är under ständig förändring; sidor utvecklas, kompletteras och splittras/kombineras, nya sidor kommer till. Stavfel rättas, bilder läggs till och en del felaktig information tas bort. Nya konventioner, inforutor, skinn och format läggs till. Allt detta skiljer sig från en bok som trycks en gång och sedan aldrig uppdateras. En wiki blir aldrig klar.
Wiki-formatet och Lokalhistoria
Lokalhistoria passar extra bra till wiki-formatet. Kunskapen om historian för en socken, en plats, en verksamhet eller en person är nästan alltid utspridd på olika personer. Någon kan känna namnen, andra platsen. Någon har gjort research i flera år, andra har fått berättat av sina mor- eller farföräldrar. De sammansatta pusselbitarna blir till en encyklopedi över den lokala historien. Ingen kan göra allt, alla kan göra något.
Exempel på svenska wikis
Bästa exemplet på svenska wikis är förstås den svenska delen av Wikipedia, som också har en väldigt bra sida om Wiki-formatet. Ytterligare några exempel på svenska är:
- Seriewikin
- Adelsvapen-wikin
- Svenska Modelljärnvägs-wikin
- Portalen för släktforskare - Wiki-Rötter
- BingoLottoWiki (det finns över 5 200 sidor på denna wiki !)