Ängane
Socken: Ånimskog Hemman: Stora Kilane Platsnamn: Ängane Typ: Gård Koordinater: [58.849313,12.496369] Visa på Kartbild.com

Ängane eller Ängarna är en av de äldsta gårdarna söder om Aspelund. Kring den gamla dalslandsstugan som endast har genomgått smärre förändringar har det växt upp en modern villa och några sommarstugor. Det äldsta huset daterar sig från mitten av 1850 eller möjligen något decennium tidigare. Jordbruket som kunde bära häst och tre kor, när det var som mest uppodlat, lades ner omkring 1950. Ladugården var belägen sydost om bostadshuset.

Olof Karlsson fick fastebrev på Ängane 1873, men det är troligt att han flyttade in med sin hustru och deras två nyfödda barn ett par år tidigare. Familjen har beskrivits i kapitlet Gärdet-Brandalen, och därför förflyttar vi oss några år fram i tiden, till 1889 då familjen Sund tog Ängane i besittning.

Mauritz Sund erhöll köpebrev på sin ny förvärvade gård i mars 1890. Han var son till soldaten Jan Petter Jonasson/Sund på Sunnetorpet i Salebol, där han föddes 1845. Han gifte sig 1877 med Augusta Karlsdotter från Holms socken. De flyttade efter en tid till Spången i Köpmannebro, där tre av deras fyra döttrar föddes. Vendla var äldst, född i Ånimskog 1878, och sedan följde Maria 1880, Hilma 1883 och Elin 1885.
De fyra döttrarna var ovanligt självständiga och frigjorda för sin tid. De bröt tidigt upp från sin hemtrakt och flyttade till Göteborg, där de skaffade sig arbete och utbildning. Hilma och Elin studerade till barnmorskor. Vendla gick så småningom till sjöss och försörjde sig som restauratris under flera år. Maria tog plats i Göteborg och trolovade sig med Anders Gustaf Aronsson med vilken hon fick dottern Elsa. Trolovningen bröts dock och Maria gifte sig med Valfrid Olsson 1912. De övertog Ängane sedan Mauritz avlidit året innan. Dock stod dödsboet kvar som ägare till 1932 då Augusta gick ur tiden, och sedan ägde hennes efterlevande gården tills Vendlas son Filip Sund köpte den 1942. Valfrid Olsson var då borta sedan ett par år och Maria flyttade till sin dotter och måg i Nedre Känsbyn.


Vendlas son Filip, som föddes 1908, växte upp på Ängane och i slutet av 1920-talet, och då bilarna mera allmänt började konkurrera med hästskjutsarna på vägarna startade Filip en taxirörelse, som var en av de första i Ånimskog. Under kriget då gengasen ersatte bensinen lade Filip ner sin taxistation och började arbeta i Snäckefabriken, där han under många år var chaufför på företagets bilar. Filip gifte sig med Ingrid Dahl från Nössemark 1945 och året därpå föddes dottern Mona, medan sonen Lennart lät vänta på sig till 1954.[1]
Källor
- ↑ Ånimskogs Sockenbok del II, sida 90-92