Myran

Från Sockipedia

Socken: Ånimskog Platsnamn: Myran Typ: Hemman Koordinater: [58.900213,12.594967] Visa på Kartbild.com


Kronogården Myran

Kronogården Myran är en rest av indelningsverket som existerade mellan 1682-1901. Varje Rote bekostade en soldat och höll då med torp och en del åkermark bl.a. Därav namnen soldattorp, dragonstorp eller båtsmanstorp. Att vara indelt soldat var att vara en soldat i indelningsverket. Samma indelningssystem hade även befälen en variant av. Befälens gårdar hade till en början hus och åkermark som skulle försörja befälets familj. Efter 1833 års reform skulle befälen ha delvis kontant lön och efter 1875, endast kontant lön. Lönen fick bondgårdarna stå för istället för att staten samlade in medel. Det blev indelt som det heter. Ett kaptensboställe skulle ha måtten 26 x 14 alnar ha sal, 3 kammare och kök. Högre befäl större gård och hus. Deras gårdar och hus var precis som de indelta soldaternas boställen, tjänsteboställen. De fick alltså flytta om tjänsten ändrades. Myran hette just Myran eller helt enkelt Myra eftersom det var ett antal myrar och blötmarker mot Hult och Hults ängar. Husen var nu på den plats som heter Ögårn i dag. Gården blev öde eftersom de som leve här inte kunde betala skatt, vilket gjorde att de fördrevs och marken lämnades öde. Nu köps Myran upp av en frälse (adelsman) och blev då Frälsehemman. Henrik Månesköld hade köpt upp flera gårdar i Ånimskog däribland Myran. Myrarna och blötmarkerna dikades ut efter hand och myrmarkerna och även själva Ögårn, hamnade mestadels på västra sidan järnvägen, eftersom den drogs fram och klöv Myran. Husen på den plats vi känner idag byggdes när gården blev Kronogård. Husen vid Ögårn fanns kvar och var nu boplats till tjänstefolk.

Officerare på Myran

Här finns en lista över officerare på Myran 1683--1835.

Arrendatorer på Myran.

Redan innan frälsehemmanet Myran var Kronogård, brukades och arrenderades det av bl.a. Anders Bryngelsson med flera före 1680 då det blev Kronogård. Sedan dröjer det till år 1823 då August Edvard Lilljestiärna börjar arrendera Myran som egentligen upphörde att vara tjänsteboställe åt militären först 1835. Två officerare kom efter 1823 och arrendeavtalet med Lilliestjärna samordnades. Han gjorde stort intryck i sin omgivning och gjorde bl.a. en överenskommelse med bonden Erik Eriksson på Hult om att gemensamt bygga en varggrop där nuvarande "Pettersö" finns. Detta var strax efter Laga skifte, och inte i funktion så länge eftersom varggropar förbjöds redan 1839. Det var på detta vis Petter Eliasson såg att det fanns grus i backen där, när han tittade ner i gropen. Lilljestiärna byggde även om boningshuset, som nu fick 2 hela våningsplan. Uthusen byggdes nu också om till bättre och gedignare byggnader. Han röjer ny mark vid Stjärnerud och Liljered och utökar åkermarken radikalt. År 1857 flyttar Lilljestiärna till Åmål.

Viktor Askenstedt tar över arrendet 1857 även om det påstås att Lilljestiärna bodde kvar här några år till. Lilliestjärna anställde t.ex. Magnus Pettersson (farfars far till Axel Axelsson) som flyttade till Myran 1860 för att anlägga en trädgård på Myran.

År 1865 övertar Löjtnant Gottfrid Bergman arrendet av Myran. Hette egentligen Lindbäck och var son till Anders Lindbäck "arsenikprästen" men tog sin mors flicknamn när prästen blev dömd. Arrenderade fram till1884. Det finns en skröna om detta.

Nu kliver Petter Eliasson in på Myran övertar arrendet 1884. Han ägde sedan tidigare vissa delar av hult men ansåg att huset där skulle byggas om för att bättre passa honom. Han samarbetar mycket med Karl Axelsson, som var son till trädgårdsmästaren Magnus Pettersson. Han var kunnig i att arbeta med sten efter sin tid på järnvägen. Han klöv dem och byggde trappor, broar och andra fundament till mångas belåtenhet. Under perioden 1895-1908 arrenderar Karl Hult, och Petter bodde då på Myran. Medan husen på Hult renoveras i Petters regi. Petter arrenderar fram till 1909.

År 1909 övertar Ernst Arfvedsson arrendet. Han gifter sig med Elna Berger och de får en dotter 1910 Vicia Maria. De är kvar här till 1918. Redan 1917 träder näste arrendator in. Oskar Napoleon Nyqvist hette han och var handlare från Göteborg. Han anställer Joel Vingård som lantbrukare vilken jämte sin hustru Gerda och sina barn Signe och Einar Folke flyttar in 1917.

Torp på Myran.

Liljerud.

Myremossen.

Stjärnerud.

Ögårn eller Myrögården