Fröskogs kyrka -en av Dalslands intressantaste

Från Sockipedia

Fröskogs kyrka -en av Dalslands intressantaste

Fröskogs kyrka är utan tvekan en av de intressantaste kyrkorna i Dalsland. Givetvis bidrar de många målningarna i kyrkan, inte minst då takmålningarna till detta. Men en bidragande orsak är också den mycket sakkunniga guidning som man där får vara med om.

  Det år Roland Augustsson, kyrkvaktmästare sedan 1981, som i mån av tid, guidar enskilda och grupper runt i kyrkan och berättar om de konstverk som finns.

  Intresset för besök i kyrkan har ökat markant sedan Roland Augustsson började med dessa guidningar.

  - Intresset för en fördjupning av de konstverk som finns i kyrkan har kommit efterhand som  tiden gått. Ju mer jag studerade de målningar och skulpturer som finns i kyrkan, ju större blev intresset, berättar Roland Augustsson i en paus mellan två guidningar.  Han har ägnat mycket tid åt att läsa den litteratur som finns, dels om konstverken och dels om deras skapare.

  - Det är intressant att studera hur präster och samhället i övrigt utnyttjade målningarna i olika syften.  

De fattigas bibel

  - Det förekom ofta på den tiden då folk inte kunde läsa att man utnyttjade målningar för att beskriva händelser. Många har kallat de bilder som finns i kyrkorna för de fattigas bibel.  Prästerna utgick ofta från en eller flera av de bilder som fanns i kyrkorna i sin predikan och så har säkert också skett här i Fröskogs kyrka, säger Roland Augustsson.

  Detta är anledningen till att äldre kyrkor är så rikt utsmyckade.

  Fröskogs kyrka, som byggdes under åren 1729-1730 invigdes den 20 december 1730 av kyrkoherden i Edsleskog, magister Erik Wall, som tillhörde den kända värdshusfamiljen Wall i Ånimskog.

  - På den tiden låg Fröskogs församling under Edsleskog, vilket är tvärs emot vad det är idag, upplyser Roland Augustsson.

  Intresset för Fröskogs kyrka har ökat markant under de senaste åren och utan tvekan kan  man tillskriva Roland Augustsson en del av detta. Han kan verkligen sin kyrka och han har förmågan att på ett entusiasmerande sätt berätta om kyrkan och dess konstverk.

  5 000 besök

  - Vi fick en kraftig uppgång då det gällde besöken till kyrkan efter det att kyrkan presenterats i Turistföreningens årsskrift 1981, säger Augustsson.

  De senaste åren har mellan 4 000 och 5 000 personer årligen kommit till kyrkan för att titta på dess konstverk.  Åmåls kommunfullmäktige gjorde exempelvis ett besök i kyrkan efter det man avslutat ”vårterminen”.

  Vad år det då som gör kyrkan så intressant. När man ser den utifrån, så är den ganska anspråkslös men kommer man väl in, då blir bilden en annan.

  Utan tvekan är Fröskogs kyrka en av de kyrkor i våra trakter som är mest utsmyckad. Man fäster sig kanske i första hand vid de vackra takmålningarna.  Den som besökt exempelvis Läckö slott och sett de målningar som finns där, finner säkert en viss likhet. Och det med all rätt.  Målningarna i Fröskogs kyrka har ett samband.

  Konstnären är Georg Schüffner, född i Lidköping 1713, och han hade Magnus Gabriel De la  Gardie, ägare till Läckö, som frikostig mecenat.

  Schüffner har för övrigt också utfört målningar i Ånimskog kyrka

Hämtat från bibeln

I kortaket finns en målning som berättar om Jerusalems tempel och övriga målningar i taket är hämtade ur händelser fr Bibeln och tar upp bland annat skapelsen, den yttersta domen, syndafallet och frälsarens död på korset. Den korsfäste frälsaren finns också avbildad på altartavlan.

  Altartavlan är för övrigt utförd av bildhuggaren Nils Falk och målningarna orda av Schüffner. Nils Falk ligger också bakom predikstolens utsmyckning och även här är det Schüffner som målat. Utsmyckningen av predikstolen är inte på något sätt originell utan de symboler som finns, de är de allmänt vedertagna.

På utsidan av predikstolen står Kristus med strålande gloria kring sitt huvud. Han är omgiven av de fyra evangelisterna, alla med sina speciella symboler: Matteus med ängeln, Markus med lejonet, Lukas med oxen och Johannes med örnen. Kyrkans äldsta ägodel är ett medeltida altarkrucifix, som är utfört i förgylld koppar. Man är i det fallet lite tveksam då det gäller dateringen. Det kan ha tillverkats i slutet av 1100-talet eller i början av 1200-talet.

Detta och mycket annat finns att se på och Roland Augustsson kan verkligen historien om sin kyrka och berättar den gärna för besökare, så varför inte göra ett besök i denna lilla vackra landsortskyrka.

Roland Günther  

(Roland Augustsson avliden 2009)