Kråkerud

Från Sockipedia

-Platsbox- (OBS:Detta visningsformat är tillfälligt!)
Socken: Fröskog Hemman: Hensbyn Platsnamn: Kråkerud Typ: Torp Koordinat nord: 58.96346 Koordinat öst: 12.44397 Visa på Kartbild.com


Byggnaden användes som skolbyggnad. Den lär även tidigare ha använts som epidemisjukhus, troligen i slutet av 1800-talet. Småskollärarinnan Stina Lisa Gustafsson, f. 5/5 1859, anställdes vid skolan 3/3 1878 enligt kyrkostämmoprotokoll. Hon var bosatt på Rävebot (nr 35) och dog 1921. Efter henne blev Ingeborg Karlsson lärare vid skolan några år tills den revs och flyttades till Ämnebyn av Eskil Eriksson på 1920-talet. Skolundervisningen hade då flyttats till annan skolbyggnad i Hensbyn.

Enligt en gammal tradition lär en krigskassa ha stulits i den närbelägna Kråkerebacken, en brant backe på gamla landsvägen som gick förbi Kråkerud. Det skedde troligen under sista kriget mot Norge 1814, då Sverige hade en armé på 45500 man i Norge, men kan också ha skett vid något annat tillfälle. Det lär ha varit två personer som utförde stölden, en tredje person lejdes att delvis skära av de remmar som höll fast kassakistan när transporten rastade i Fröskog, troligen på Fröskogs stom som var kronoboställe. For det skulle han få en skäppa råg om året, vilket han inte lär ha fått. De andra två låg på lur i backen och sprang fram och ryckte loss kistan som de sedan försvann med. Det påstås även att den Fänrik som hade ansvaret för transporten skulle ha begått självmord efteråt. Vid delningen av bytet skall en av de två fått de stora sedlarna som var oanvändbara för honom, han skulle vid ett senare tillfälle då han gjort sig skyldig till en annan förseelse försökt muta prästen med en sådan sedel. Prästen skulle då ha sagt att han skulle kasta den på värmen. När han hade dött lär man ha spikat upp ett skrin på en grindstolpe vid Kristinedal när begravningståget kom förbi. När den andre medbrottslingen sedan dog sade man att ett sådant skrin skulle också han ha. Man lär ha farit före begravninge- tåget för att se efter så att inget skrin satt uppspikat efter vägen. Sanningshalten i den här traditionen är svår att bedöma men att något har hänt är ganska troligt.


Källa: Boken "Torpruiner i Åmåls kommun (1985)", Fröskog, plats nummer 32.