Snäckehagen

Från Sockipedia

-Platsbox- (OBS:Detta visningsformat är tillfälligt!)
Socken: Ånimskog Hemman: Stora Kilane Platsnamn: Snäckehagen Typ: torp Koordinat nord: 58.833198 Koordinat öst: 12.497023 Visa på Kartbild.com


I Snäckebackens nedersta del, strax innanför gränsen till Skållerud, där lövskogen idag växer tätt låg Snäckehagen, en grå liten stuga bestående av kök och ett rum. Norr om stugan fanns några smala åkertegar där man kunde odla potatis och grönsaker. Det är svårt att bestämma när huset en gång byggdes, men det torde ha varit omkring 1850 eller något tiotal år senare, och det är heller inte görligt att redogöra för de människor som bott där förutom soldaten Alfred Sund, hans hustru Sofia och deras fyra barn. Familjen är omnämnd under ett tidigare skede i livet då Alfred var soldat på Sunnetorpet (se Salebol).

I början av 1900-talet flyttade familjen till Rönningen i Stora Kilane, som då ägdes av Edvin Olsson, och där bodde Sunds i markplanet, medan Johan Jonasson och hans familj residerade i övervåningen. Detta samboende varade endast en kortare tid, ty snart flyttade Jonasson till Ängkullen, och Sund med sin familj bosatte sig i Snäckehagen omkring 1905.

Redan innan flyttningen hade Sofia drabbats så svårt av reumatisk värk att hon ständigt var sängliggande. Det föll på döttrarna Hilmas och Hannas lott att vårda henne tills döden befriade henne 1929. Alfred var då borta sedan femton år tillbaka och Hilma som aldrig varit riktigt stark avled 1937 Sonen Gustav, som enligt uppgift var den gladaste och mest utåtriktade av syskonen, arbetade på Annenäset och ådrog sig stenlunga som medförde att han rycktes bort i relativt unga år. Karl flyttade till Mustadsfors och fick arbete där, men liksom sina syskon bildade han aldrig familj, och helgerna tillbringade han ofta hemma i Snäcke.

Hanna bodde kvar i den nästan fallfärdiga stugan till i början av 1940-talet, då markägaren Carl Ottosson lät riva byggnaden, och en liten ministuga uppfördes åt henne på andra sidan vägen mitt emot Snäckehagen. Stugans vidare öden efter Hannas död 1949 är skildrade under rubriken Snäckebacken.

Källa: Boken "Ånimskogs Sockenbok", del II, sida 69-70.