Halvorskerud
Socken: Ånimskog Hemman: Kraksbyn Platsnamn: Halvorskerud Typ: Gård Koordinater: [58.911361,12.488537] Visa på Kartbild.com

På gränsen mot Vingnäs ligger Halvorskerud, ungefär 300 meter väster om landsvägen. Gården är vackert belägen på en mjukt rundad ås med mangårdsbyggnaden i norr och ekonomibyggnaderna strax söder därom. Det vitmålade bostadshuset är byggt i vinkel, så att den längre huskroppen har sin gavel mot öster och en andra mot söder. Just där de båda huskropparna möts finns en glasveranda som också tjänar som husets "finingång" men det det finns också en ingång mot väster. Byggnaden uppfördes i början av 1920-talet av bröderna Karl-Johan, Martin och Alvar Karlsson och ersatte då ett äldre hus från mitten av 1800-talet.
Uthusbyggnaderna är också placerade i vinkel mot varandra och denna planering är fint anpassad till topografin i och med att inga byggnader på så sätt hamnat i åsens utkanter. Vinkelbyggnaden mot söder som innehåller ladugård och stall har troligen sitt ursprung i slutet av 1800-talet, medan loge och lador med långsidan mot öster är av senare datum, kanske av samma ålder som bostadshuset. Mitt emot logbyggnaden ligger en lång, låg byggnad som under en period innehöll hönseri och uppfördes omkring 1960. När gården brukades fullt ut kunde man hålla häst och fyra till fem kor.
HISTORIK
Vid skiftesindelningen 1828 blev ägaren Halvard Svensson ålagd att utflytta en kilometer norrut där det fanns odlingsbar mark. Halvard föddes i Fröskog 1771 och var sålunda långt upp i medelåldern när han på 1830-talet fick ta sig an verket att uppföra gårdsbyggnader och röja ny mark. Det var under stora umbäranden som nybyggaren och hans unga hustru Stina Andersdotter från Västra Ed så småningom lyckades skapa en dräglig tillvaro på sin gård som fick namnet Halvorskerud vilket betyder Halvards röjning och själva namnet i sig ger en pregnant bild av det nybyggarliv som de båda makarna måste underkasta sig. När de utflyttade hade de två små söner med sig, Carl Engelbrekt född 1825 och Johannes 1828.

Halvard Svensson dog 1846, förmodligen innan gården ens var färdigbyggd, och Stina Andersdotter som var 35 år yngre än sin man gifte om sig med Erik Jakobsson från Vingnäs 1848, och det tycks som om sonen Carl Engelbrekt nästan omgående blev brukare av gården, ty modern och hennes nye make nämns inte längre i samband med fastigheten efter arvskiftet 1854, då Carl Engelbrekt blev gårdens nye ägare.
Den unge lantbrukaren var då sedan tre år gift med Maja Lisa Olsdotter från Anolfsbyn. De båda makarna fick fem barn: Josef 1852, Stina Lisa 1853, Maria Kajsa 1858 (dog 13 år gammal), Sofia 1860 och Nanny 1862, som avled nio år gammal.
Några få år efter sin yngsta dotters död gick också Carl Engelbrekt ur tiden och därmed hade tre liv skördats på gården under en kort tidrymd. Döttrarna Stina Lisa och Sofia gifte sig båda 1881 och flyttade till Salebol respektive Årbol. Det blev modern och sonen Josef som fick ta hand om gården, men det tycks som om det omedelbara ansvaret för lantbruket så småningom övertogs av Carl Engelbrekts bror Johannes. Han köpte ut sina brorsbarn 1884 och blev därmed hemmansägare på Halvorskerud efter att ha varit dräng och brukare under en följd av år.
Johannes, som var en färgstark personlighet, förblev ogift hela sitt liv. Bokhandlare Thure Langer, som företog långa vandringar för att uppteckna dalsländskt folkliv, folktro och sägner, kom till Ånimskog 1904 och besökte den då 76-årige Johannes Halvardsson i Kraksbyn. Langer ger en intressant skildring av sitt möte med Halvardsson, bl.a. får vi en god inblick i föräldrarnas första slitsamma år på Halvorskerud. Vi återger här ett utdrag ur Langers anteckningar.
Johannes Halvardson var född midsommardagen 1828. Han påstod sig stamma i "fjärde mans led" från Halvard i Klevmarken, vars namn han erhållit. Fadern kom från Kragsbyn i Ånimskog alldeles utblottad och bodde till en början i en kolmila där på stället. Han tröskade sin säd på en berghäll, som han på tre sidor byggde omkring med stockväggar, detta innan han såg sig möjlighet att bygga en ladugård och denna hans första primitiva "spannmålsbod" har alltsedan dess fått heta Laberget. Innan de ens fick stugan under tak hade mor i samma bergskulle iordningställt en ugn med stenhällar, vilken hon till skydd mot vind och oväder måste täcka över med ett skynke och här stekte hon under lång tid sitt bröd.
Gubben Halvardsson var en synnerligen angenäm bekantskap att göra, intelligent och minnesgod som få. Skriften "Berättelsen om Halvard Bryngelssons ärende och samtal med Carl Xll" kunde han föredraga från pärm till pärm och dessutom en uppsjö av sägner från skilda orter och tider, som han berättade på ett redigt och tilltalande sätt. Han innehade en dyna, varå Carl Xll enligt hans påstående skulle ha slumrat på hos Dordi i Klevmarken, samt ett par utomordentligt vackert skulpterade och målade (delvis förgyllda) bogträn, som tillhört en hästschäs efter vilken Carl Xll åkt från Klevmarken till Strand.
Av utseendet att döma var han en präktig typ för den kända Klevmarkssläkten och utmärkte sig särskilt för sin höga panna, omformade näsa och därtill tydde hans skarpa haka på stor energi och viljestyrka. Det var med saknad som jag lämnade denne förträfflige sagesman och redlige kärngubbe. Hade tiden medgivit skulle en längre tillvaro i hans hem utan tvivel blivit synnerligen givande och värdefullt vad sägenmaterialet beträffar, ty han tycktes besitta ett nära nog outtömligt förråd av sagoskatter från flydda tider.
Langer nämner vidare i sina anteckningar att de nämnda bogträna senare förvärvades av kapten H. Wohlin.
Juldagen 1903, när Johannes Halvardsson var 75 år gammal, blev han inbjuden av herrskapet Unger till Henriksholm för att förevisa sin skridskokonst. Johannes var nämligen en skicklig skridskoåkare och Ungers hade sett honom när han med långa, vackra skär hade åkt över isen till kyrkan. Emellertid blev det först på annandagen som han skrinnade fram till stranden nedanför herrgården där en mängd människor samlats för att se hans uppvisning. Trots sin höga ålder gjorde han ett flertal skridskokonster som fordrade stor vighet, och han blev storligen hyllad av åskådarna, vilka enhälligt korade honom till "Ånimmens kung" Därefter blev han inbjuden till familjen Unger där han rikligen trakterades med mat och dryck.
När han senare på kvällen tog avsked lär han ha yttrat: "Se jag tror mig allt vara ämnad till något annat i mina dar, om jag blott hade haft tillfälle att komma ut i världen i stället för att släpa fram mitt fattiga liv här i denna undangömda vrå av världen".

Förmodligen gjorde Johannes sin sista skridskofärd över Ånimmen vintern 1905, ty året därpå var vintern ovanligt mild, och dessutom hade hans hälsa vid det laget troligen börjat vackla och gjort honom ännu mer bunden i sin "undangömda vrå", för på våren 1906 avled han.
Vid arvskiftet 1909 gick åter gården över i syskonbarnens ägo, och det var troligen brorsonen Josef Karlsson som under de påföljande åren sambrukade egendomen med sin egen gård 1:3 som han förvärvat 1893.
1932 skedde ett ägarskifte i och med att Kristina och Sofia sålde sina andelar och Josef Karlssons son, Karl-Johan, förvärvade faderns och brödernas del i gården. Karl-Johan var snickare, men det är troligt att han bott på gården och brukat den under flera år innan han blev ägare, förmodligen redan 1926 då han gifte sig med Beda Pettersson från Olerud i Anolfsbyn.
Beda hade arbetat i Stora Strand i början av 1920-talet och där träffat en man som hette Ivan Adler. Tycke uppstod och 1922 föddes deras son Sven. Emellertid hade Adler då redan rest till Amerika, troligen för att förbättra sin ekonomiska ställning och sedan återvända till Sverige. Av olika skäl omintetgjordes hans planer och han kom att stanna i Amerika där han avled 1958.
Det blev således Karl-Johan Karlsson som fick stå för den faderliga tryggheten åt Sven under hans uppväxttid.
1947 gifte sig Sven med Irma Johansson från Aneberg i östra Ånimskog och tillsammans med hennes bror Henry övertog de föräldragården där. Samtidigt med att Sven och Irma började bruka Aneberg flyttade Irmas föräldrar, Herman och Emelia Johansson, till Grana i Västra Korsbyn.[1]
Källor
- ↑ Ånimskogs Sockenbok del II, sida 314-318.